YAN ETKİNLİKLER


sunum

Avedikian’In KÖpeklerİ: Şİddet, Yas, Bİrlİkte-YaŞam

14 Aralık 2024 Cumartesi, 14:00
Fransız Kültür Merkezi

Filmler: Hayırsız Ada, 15' / İstanbul'un Sokak Köpekleri, 52'

Sunum: Özlem Güçlü

Hayvanları Koruma Yasasında yapılan güncel değişikliklerin sokak köpeklerini şiddete daha da açık hale getirdiği bir dönemden geçerken, Serge Avedikian’ın festivalde gösterilen iki filmi - Chienne d’Histoire (2010) ve Histoire de Chiens (2011)- yeni anlamlar da kazanıyor. Bu etkinlikte, Avedikian’ın köpeklerinin izinden, insan hayvan ilişkisine dair sinemanın açığa çıkardığı şiddet belleği ve yas imkânı odağa alınacaktır. Bununla birlikte, türler arası birlikte-yaşama dair üretilen görme biçimleri ve izleyici pozisyonları etik-estetik-politik kesişiminde tartışmaya açılacaktır.


söyleşi

ANGELA MELİTOPOULOS - PASSING DRAMA

14 Aralık 2024 Cumartesi 17:00
Peraz Müzesi

Film: Passing Drama, 66'

Bir deneme film niteliğindeki ‘’Passing Drama’’, yönetmen Melitopoulos’un üç kuşak boyunca aktardığı göçmenlik tarihini mercek altına alıyor. ‘Drama’, 1923’teki Küçük Asya Felaketi’nden sonra mültecilerin yerleştiği Yunanistan’ın kuzeyindeki bir küçük kenttir. Mülteci çocuklarının pek çoğu II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nda zorla çalıştırıldıktan sonra da Almanya’da ‘misafir işçi’ olarak kaldılar.

Onların kaderleri Türkiye, Yunanistan ve Almanya’nın tarihi gerçekleri gizleyici tutumları ve bu birinci, ikinci kuşak mültecilerin toplu göç olayından kaynaklı travmatik deneyimlerinin unutulma ihtiyacı ile çizildi: Geriye toplumsal hafıza, bilgi, yaşamsal ve düşünsel geleneklerin aktarılmasında yaşanan kopukluklar ve açılan çatlaklar kaldı.


söyleşi

İMHANIN ÖTESİNDE GAZZE

15 Aralık 2024 Pazar, Pera Müzesi

13:00 Film: Gidecek Yer Yok (No Other Land, Yuval Abraham-Basel Adra, 92')
14:45 Söyleşi

Konuşmacılar: Eyal Weizman, Basma al-Sharif

Forensic Architecture'in kurucusu ve yöneticisi Eyal Weizman, Filistinli sanatçı Basma al-Sharif'le birlikte Gazze'de 14 aydır aralıksız devam eden soykırımı konuşuyor. İki konuk, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımın, yerleşimci sömürgeciliğin ve askeri işgal rejiminin işleyişini disiplinlerarası merceklerden inceleyecek.

Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından önce bir "açıkhava hapishanesi" olarak inşası sonra yıkımı, mimari ve sanatsal açılardan nasıl yorumlanabilir? Forensic Architecture'ın vakaları titiz biçimde somutlaştırma çabası ile sanatın çağrışımcı soyutlaması nerede buluşuyor? Gazze'yi ağır mağduriyeti üzerinden istisnai bir vaka olarak ele almak, onun çok katmanlı toplumunun canlı gerçekliğini görünmez kılma riskine yol açabilir mi? Ve şiddetin iki farklı pratik tarafından görselleştirilmesi, imhanın ötesine geçerek özgürlük ve umudu tasavvur etmeye nasıl katkı sağlayabilir?

"Home Movies Gaza" adlı filmi festivalde gösterilen Gazze kökenli sanatçı Basma al-Sharif ile çığır açan ekibiyle soykırımın sağlam bir kaydını oluşturan Eyal Weizman bu zorlu sorular üzerinden sohbet edecek.


söyleşi

FİLİSTİN'DE SOYKIRIM VE PATRİYARKA: GÜNDELİĞİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ

15 Aralık 2024 Pazar 19:00
Aynalı Geçit

Film: Geri Dönüşüm (Recycling, Rabab Khamis, 3')

Konuşmacılar: Roa Jaber, Gülyeter Aktepe, Aynur Şengal

Rabab Khamis, üç dakikalık kısa film "Geri Dönüşüm"de (Recycling), gündelik yaşamın yerle bir olduğu, en temel ihtiyaçlara erişimin imkansızlaştığı tarifsiz bir yıkımı beraberinde getiren soykırım koşullarında, günler hayatta kalma çabasından ibaret bir döngüde ilerlerken bile kadınların görünmeyen emekleriyle hayatı yeniden üretmelerini oldukça doğrudan ve net bir dille anlatıyor. 

Filistin halkı yıllardır siyonist işgale ve yerleşimci sömürgeciliğe direndi ve bir yılı aşkın süredir kesintisiz devam eden soykırım saldırılarına karşı direniyor. İnsani yardım ve medikal ürün transferinin dahi engellendiği abluka koşullarında Gazze’de yaşayan iki milyondan fazla Filistinli; ölüm, yıkım, salgın hastalık, açlık ve susuzluğa rağmen mücadelelerini sürdürüyor.

Bu süreçte işgal ordusu askerlerinin çıplak arama, taciz ve tecavüz saldırılarının hedefi olan, hanedeki yükü çadırlarda taşımaya devam eden Filistinli kadınlar için soykırım koşullarında değişmeyen bir şey var: patriyarka.

Kısa filmlerden oluşan "Sıfır Noktasından" (From Ground Zero) filminden Geri Dönüşüm’ü birlikte izleyip, Filistin’de kadın olmayı konuşacağız.


forum

TÜrkİye'de Hayvan HaklarI - Katlİam YasasIna KarŞI Bİrlİkte MÜcadele

16 Aralık 2024 Pazartesi, 19:00
Postane

Katılımcılar: Vegan Derneği, Yaşam için Yasa, Burhak, Hayvanlara Adalet Derneği, Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi, Dört Ayaklı Şehir, Acıbadem, Fikirtepe-Hasanpaşa Mahalleleri Hayvan Hakları Topluluğu, Hak Savunucuları, Mahalle Gönüllüleri

Moderasyon: Ezgi Karakuş (Mahalle Gönüllüsü)

Türkiye'de hayvanlara yönelik şiddete, sömürüye, katliamlara son verilmesi üzerine hem hukuksal hem de uygulama anlamında ciddi eksiklikler söz konusuyken, bunları önleme ve durdurma niteliği olmaması bir yana bu şiddeti uygulayanlara cesaret ve neredeyse yetki veren, devlet ve sermayenin işbirliği ile katliamları yapmasına ve bunu ‘meşru bir zemin’e yerleştirmesine olanak sağlayan, en temel haklara doğrudan saldıran bir yasa değişikliği yapıldı. Hayvan hakları savunucuları, katliam ve tecrit yasası taslağı hazırlanmaya başladığından itibaren bulundukları her alanda bu yasaya karşı mücadele ediyor.

Katliam ve tecrit yasası bir yandan çocuk haklarını araçsallaştırmak, güvenli sokaklar olarak betimlenen kamusal alanları sadece cis erkek insan türünün alanı haline getirmek, sokakta yaşayan hayvanları hedef göstererek hayvanların varlığını sadece üretilen ve satın alınan bir meta haline indirgemek gibi birçok politikanın pervasızca uygulanmasını hedefliyor. Bu hedefler karşısında hem hak savunucularının hem de bu yasaya karşı olan milyonların talepleri, itirazları görmezden geliniyor. Buna karşılık hem mahallelerde hem nöbetlerde hem de sokaklarda farklı oluşum ve platformların çağrısı ile bir araya geliniyor, tüm engellemelere rağmen sürdürülebilir bir mücadele hattı kurulmaya çalışılıyor.

Bu yasanın, öldürmenin ve hapsetmenin meşru olmadığı çeşitli eylemliliklerde dile getirilirken bir yandan da hem sokaktaki hayvanların ve barınakların takibi, belediyeler ile görüşmeler ve sorumluluklarını hatırlatma gibi birçok koldan devam eden geniş bir örgütlenme var. Bu forumda, mücadelenin tüm bileşenleriyle birlikte yasanın meşru olmadığını belirtmenin yanında, gerçekliğimizin farkında olarak nasıl bir mücadele verebileceğimizi,  çeşitliliğin çok ve ayrışmanın kolay olduğu bir zeminde ortak ve sürdürülebilir bir mücadele hattını nasıl kurabileceğimizi ve hak temelli bir yaklaşımı nasıl bir dille toplumsallaştırabileceğimizi konuşacağız.


söyleşi

"KARA KUTU GÜNLÜKLERİ"

17 Aralık 2024 Salı 18:00
Fransız Kültür Merkezi

Konuşmacılar: Umutai Dauletova, Selin Nakıpoğlu

Cinsiyete dayalı şiddet ile ilgili sessizlik kültürü, ev içlerinden yasal mekanizmalara kadar toplumu bir ağ gibi sarıyor. Bu konuya değinen "Kara Kutu Günlükleri" (Black Box Diaries) filminin gösteriminin ardından, UNDP Avrasya ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı işbirliğiyle hukuk ile cinsiyete dayalı şiddetin kesişme noktaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşiye UNDP Avrasya'dan toplumsal cinsiyet uzmanı Umutai Dauletova ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'ndan avukat Selin Nakipoğlu katılacaktır.


söyleşi ve forum

KÜltÜr EmeĞİ: Krİzler, ÇÖzÜmler, Umutlar

17 Aralık 2024 Salı 19:00
Postane

Konuşmacılar: Merve Eryürük, Mustafa Kara, Ceren Kalı, Aslı Takanay
Moderasyon: Özge Ç. Denizci

Uzun yıllar kültür-sanatın farklı alanlarında çalışmanın yanı sıra hak savunuculuğu da yapan isimler 14. Hangi İnsan Hakları Film Festivali'nde kültür emeğindeki krizleri, çözümleri ve umutları konuşacak.

Moderatörlüğünü Özge Ç. Denizci'nin üstlendiği söyleşide, Merve Eryürük, kültür sanat alanında çalışan her türlü oluşumun örgütlenmesi, temel haklarının savunulması, sektör uygulamalarının geliştirilmesi konusunda avukatlık ve eğitmenlik yapmış olan Avukat Ceren Kalı, Sahneden'in Kurucu Yayın Yönetmeni ve Sosyal Fayda için İletişim Derneği'nin (SoFi) Genel Sekreteri, tiyatro eleştirmeni Mustafa Kara ve Çevirmenler Meslek Birliği (ÇEVBİR) üyesi, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali gönüllüsü, Akademisyen Aslı Takanay konuşmacı olarak yer alacak. Söyleşinin ardından kısa bir forum da yapılacak.


söyleşi

KAZDAĞLARI KARDEŞLİĞİ

18 Aralık 2024 Çarşamba 19:00
Postane

Film: Hakikat / Aletha (Ethem Özgüven ve Petra Holzer, 41')
Konuşmacı: Füsun Kayra (Kazdağları Ekoloji Platformu)
Moderatör: Selen Çatalyürekli (Belgeselci)

Biga Yarımadası ve Kuzey Ege'yi kaplayan 1.697.062 hektar alan Kazdağları yöresi olarak tanımlanmaktadır.Ve ne yazık ki Mapegten alınan verilere göre 1.294.335 hektarı yani %79u ruhsatlandırılmıştır. Bunun da %41i aktif ruhsatlı alandır.Bu yoğunlukta madencilik faaliyeti tüm ekosistemi, kültürel ve ekonomik yapıyı tehdit etmektedir.Bugün Bayramiç, Çan, Lapseki, Ayvacık, Yenice’de metalik madenciliğin yok edeceği, toprağın, suyun ve havanın geri dönüşsüz kirleneceği onlarca köyümüz kaderine terk edilmiş, birer ekokırım alanlarına dönüştürülmek istenmektedir.

En son Cengiz Holdinge ait Truva Bakır Madenciliğin Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi proje sahasında neredeyse 1.5 aydır ağaç kesimine yapılmaktadır. 1 milyon ağacın kesileceği 5200 dönüm sık meşelik ve çamlık alandaki ağaçların tamamını halen Danıştay süreci devam ederken kaybettik. Bilirkişi raporu lehimize gelmiş olmasına rağmen kaybettiğimiz davada, ÇEDteki tutarsızlıklar, çarpıklıklar ve hukuk dışı argümanları Danıştay'ın görmezden gelmeyeceğini umuyoruz.