Festival fragmanı yayında |
5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali fragmanı from gadjo on Vimeo.
Dijital Aktivizm Atölyesine katılım çağrısı |
5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında 14-15 Aralık 2013 tarihlerinde Gezi'nin esini ve deneyimiyle Dijital Aktivizm Atölyesi gerçekleştireceğiz. Gezi süreci pek çok şeyi olduğu gibi “dijital aktivizm mi yoksa aktivizm mi” tartışmasını da eskitti. Anaakım medyanın sustuğu yerde her eylemci aynı zamanda bir haberciydi. Sokağın ve sanal âlemin mutlu ve tutkulu birlikteliği böylece yaratıldı.
Atölyenin birinci gününde medyamızın hal-i pür melali, dijital aktivizm, yurttaş gazeteciliği, sosyal medyanın toplumsal mücadeleler bağlamında kullanımı, video-eylem, hacktivizm, internet sansürleri ve gözetim toplumu mekanizmaları ve konunun hukuki boyutu gibi meseleler üzerinde düşünce alışverişinde bulunacağız. Aktivist dostlarla buluşup sokakla dijital âlem arasında gidip gelen deneyimlerimizi paylaşacağız.
Atölyenin ikinci gününde de kamera kullanımı, kurgunun ana ilkeleri ve uygulama, canlı yayın yapma, internette güvenli dolaşım ve anonim kalma hakkımızı kullanma pratikleri yapacak, kolektif üretimler gerçekleştireceğiz.
Atölyeye katılmak isteyenler başvuru formunu doldurarak 10 Aralık 2013 tarihine kadar atolye [at] documentarist.org adresine mail atabilir.
Festival posterini birlikte yapıyoruz! |
Bu sene #direniş temasına yoğunlaşan 5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin posteri herkesin kişisel yaratıcılığına açık olarak tasarlandı. Çerçeve içinde beyaz bir zemin olarak basılan posterin içini herkes #bencedireniş hashtag'ine uygun biçimde doldurabilir.
Dilerseniz boş halini indirip [PDF veya JPG] çıktı alabilir ve
'kendi direniş'inizi postere dönüştürebilirsiniz. Ortaya çıkan posterle birlikte fotoğraf çekip bize yollarsanız sosyal medya sayfalarımızda paylaşıyoruz.
Şu ana kadar bize ulaşan posterlerden bir seçkiyi buradan görebilirsiniz.
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 5. yılında! |
DOCUMENTARIST ekibi tarafından gerçekleştirilen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, bu sene 14-18 Aralık 2013 tarihlerinde 5. yılını kutluyor.
Ana teması "#direniş" olarak belirlenen festivalde Gezi Parkı direnişi ile ilgili filmlere geniş bir bölüm ayrılacak. Bu seneki festival programında ayrıca "göçmenlik" ve "kadın hakları" temalı filmlere de yer verilecek. Hafta boyunca bir çok yan etkinliğin gerçekleşeceği festivalde gösterimler SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı ve Dutch Chapel'de gerçekleşecek.
14-18 Aralık'ta bir kez daha "hangi insan hakları?"
demek için hepinizi salonlara bekliyoruz!
Dışarıda da, içeride de ‘hangi insan hakları?’ |
31.12.2012 - 'Hangi İnsan Hakları?' sorusu 3 hafta boyunca hem salonlarda, hem de demir parmaklıkların ardında çınladı... 8 Aralık’ta başlayan 4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin etkinlikler maratonu, yılın son günlerinde Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde yapılan gösterim ve etkinliklerle sona erdi. ‘Yaşam hakkı’ ana temasıyla düzenlenen ve 6 bine yakın seyirci tarafından izlenen festivalin mavi balonu Van ve Diyarbakır’a da uğradı.
Yaklaşık 6 bin kişi tarafından izlenen festivalde bir çok konuk yönetmenin katılımıyla 40’ı aşkın film gösterildi; panel, söyleşi gibi yan etkinliklerin yanısıra ‘Kürtaj haktır, tartışmıyoruz!” başlıklı bir Forum Tiyatro çalışması ve ‘Değiştirmek için kamera’ sloganıyla üç günlük bir Video-Eylem Atölyesi düzenlendi. Filmlerin hemen hepsinde salonlar dolup taştı, ‘yaşam hakkı’ bağlamında faili meçhuller, Roboski katliamı gibi sıcak konular tartışılırken izlenen filmler üzerinden ‘konut hakkı’, ‘hayvan hakları’, ‘cinsel haklar’ gibi temalar da gündeme geldi. Beyoğlu’ndaki salonların ardından, festivalin mavi balonu bu sefer başka kentlere ve demir parmaklıkların arkasına doğru yol aldı.
Basın bülteni için
►►
Görseller için ►►
Şarkılarını festivale hediye eden Luis Vil ve Igor Arzuaga'ya teşekkürlerimizle...
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 2012 tanıtım filmi from gadjo on Vimeo.
Dünyadan ve Türkiye'den 40'ı aşkın film
|
30.11.2012 -
4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali programı, 29 Kasım akşamı Tütün Deposu'nda yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı. Festival 8-12 Aralık 2012 tarihlerinde dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye’den hak arayışlarını konu alan 40’tan fazla filmi İstanbul’a taşıyor. Ana teması “yaşam hakkı” olarak belirlenen bu seneki festivalde, cezaevinde gösterim de dahil olmak üzere pek çok paralel etkinlik gerçekleşecek. Dünyanın hemen her kıtasından yaşam hakkı ihlaline ve bunlara karşı verilen mücadelelere dair hikayeler bir araya gelecek. 4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin gösterim ve etkinlikleri SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Salonu, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Cezayir Salonu'nda ücretsiz olarak gerçekleşecek.
Basın bültenini indirmek için ►►
Filmlerden görseller için ►►
VİDEO EYLEM ATÖLYESİ 2012:
Belgelemek ve değiştirmek için kamera! |
26.11.2012 - Çevrenizde yaşanan hak ihlallerinin sessiz izleyicisi olmaktan yoruldunuz mu? Değişim yaratmaya katkıda bulunmak için film çekmek mi istiyorsunuz? Yürüttüğünüz bir hak mücadelesini kameranın gücüyle yükseltmek mi istiyorsunuz? Eğer öyleyse bu atölye sizin için!
4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında 7-8-9 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleşecek “video-eylem atölyesi”, Türkiye'den ve Yunanistan'dan eğitmenleriyle video-eylemin teorik ve pratik yapısına ilişkin konuların tartışılıp paylaşıldığı önemli bir ortama ev sahipliği yapacak. İlk gününde video-eylemin tarihi, benzer örnekleri, teknik özellikleri ve belgesel sinema ile ilişkisinin paylaşıldığı atölyenin son iki günü pratiğe ve kolektif üretime yoğunlaşacak.
Yürütücülüğünü Oktay İnce (Karahaber Video-Eylem Atölyesi) ve Alper Şen'in (Artıkişler Kolektifi) yapacağı atölyeye konuk olarak Georgia Tsismetzoglou, Ege Berensel, Özgür Uçkan, Ahmet Soner, Ersin Çelik, Berke Baş, Özhan Önder, Özlem Sarıyıldız gibi video-eyem ve belgesel alanında çalışmış isimler katılacak.