7-8-9 Aralık 2012, Cezayir Salonu
Konuklar/Guests: Oktay İnce (Karahaber Video-Eylem Atölyesi), Alper Şen (Artıkişler Kolektifi), Ege Berensel, Georgia Tsismetzoglou, Ahmet Soner, Özgür Uçkan, Ersin Çelik, Berke Baş, Özhan Önder, Özlem Sarıyıldız.
4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında 7-8-9 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleşecek “video-eylem atölyesi”, Türkiye'den ve Yunanistan'dan eğitmenleriyle video-eylemin teorik ve pratik yapısına ilişkin konuların tartışılıp paylaşıldığı önemli bir ortama ev sahipliği yapacak. İlk gününde video-eylemin tarihi, benzer örnekleri, teknik özellikleri ve belgesel sinema ile ilişkisinin paylaşıldığı atölyenin son iki günü pratiğe ve kolektif üretime yoğunlaşacak.
PANEL:
Uygarlık Tüm Canlıları Yok Etmeden! |
8 Aralık 2012 Cumartesi,16:00
Tütün Deposu
Konuşmacılar:
Av.Hülya Yalçın (İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı ve Hayvan Hakları Hukuku Öğretim Görevlisi)
"Yaşam hakkına HAYVAN parantezi açmalı"
Burcu Çelik (Yeryüzüne Özgürlük Derneği Aktivisti)
“Türcülük, Tekno-endüstriyel Kapitalist Sistem, Hayvan Özgürlüğü, Vegan-Vejetaryen Beslenme”
Özgün Öztürk (Yaşam Hakkına Saygı Derneği/Gazeteci-Yazar)
“ Her şey bitti sıra itlere geldi/Sokak Hayvanları”
Tolga Öztorun - Moderatör (Yönetmen)
Dünyada her yıl milyonlarca hayvan, hiçbir somut fayda beklentisi olmadan deneylerde ısıtılıyor, donduruluyor, zehirleniyor, aç bırakılıyor, parçalanıyor, depresyona sokuluyor, ruh hastası yapılıyor. Her yıl yaklaşık 50 milyar hayvan, eti için öldürülüyor. Sınai hayvancılık tesislerinde hayatlarının her saniyesinde acı çekiyor, güneş ışığı görmeden ya da toprağa ayak basmadan öldürülüyorlar. Spor amaçlı avcılıkta, kürk sanayinde, eğlence sektöründe ise hayvanlara acı çektirmek için herhangi bir gerekçe göstermeye bile gerek duyulmuyor. İnsan tarafından evcilleştirilerek doğadan kopartılıp sokaklara mahkum edilen kedi ve köpekler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koruma adı altında “ölüm yasası” ile yok edilmeye çalışılıyor. Sokaklardan köpekler toplatılıyor, yabancı uyruklu gemilere bindirilerek gemi personeline yemek yaptırılıyorlar. Onları koruyacak adalet ve hukuk sistemleri yok! Hayvanlara işkence yapanlar hala kabahatler kanunu ile cezalandırılıyor. Kimi zaman deney için kimi zaman kürk ve etleri için yurtdışına kaçırılan sahipsiz sokak hayvanları, farkında olmadıkları bir sömürü düzeninde acılar içinde ölüyorlar. Sürekli ahlâk, adalet ve eşitlik gibi kavramlardan söz ediyor, ama sıra hayvanlara gelince birdenbire apayrı bir ahlâk anlayışına geçiyoruz. Daha az acı çektikleri, daha az zeki oldukları düşüncesiyle hayvanların zulüm ve acı dolu yaşamı görmezden gelinerek meşrulaştırılıyor.
Tekno-endüstriyel kapitalist sistemde kendisini en tepeye koyan insan; doğayı ham madde deposu gibi kullanarak ilerleme, teknoloji ve bilim adına tüm canlıların yaşamlarını tehdit etmeye devam ediyor. Yaşam hakkı ihlallerinin hayvan hakları boyutunu ele alan panele tüm yaşam hakkı savunucularını davet ediyoruz.
GÖSTERİM VE SOHBET:
Van Atölyeleri ve Dayanışmayı Çoğaltmak |
9 Aralık 2012 Pazar, 17:00
Cezayir Salonu
Katılanlar: Z. Tül Akbal, Elif Ergezen, Zeynep Cin, Ezgi Aktaş, Nihan Katipoğlu
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 2011'de çocuk haklarına odaklanıyordu. Aralık ayındaki festivalden çok kısa bir süre önce Van depremi oldu. Gönüllü bir grupla özellikle çocuklara yönelik çalışmalar yürütmek amacıyla ilk olarak Aralık ayında, festivalden hemen sonra, bölgeye giderek film gösterimleri ve kültür-sanat çalışmaları gerçekleştirdik. Bunu tüm sene boyunca sürdürmeye çalıştık ve son olarak 15 Aralık'ta yeniden yollara düşüyoruz. Bu çalışmalar içinde, resim, stopmotion, animasyon, kısa film ve belgesel atölyeleri yer aldı. Bu atölyelerde çocuklar tarafından gerçekleştirilen eserleri internetten paylaştık ve tam bir sene sonra yine, bu defa "yaşam hakkı"nı tartıştığımız festival programında gösteriyoruz.
Depremden bu yana çocuklarla çeşitli kültür-sanat atölyeleri yapmak üzere Van'a giden Hangi İnsan Hakları Film Festivali ekibi olarak bu çalışmaları, Van'da ve başka şehirlerde de gerçekleştirmeye devam etmek ve bu tür çalışmaların sürekliliğini sağlamak amacıyla benzer atölyeler yapabilecek gönüllüleri bir araya getirecek iletişim ağı kurabilmeyi umuyoruz. Bu niyetle ilgilenen herkesi 9 Aralık Pazar günü saat 17:00'de Cezayir Salonu'nda gerçekleştireceğimiz Vanlı çocukların filmlerinin gösterimi ertesindeki sohbet toplantımıza bekliyoruz.
11 Aralık 2012 Salı, 19.30
KargART, Kadıköy
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, bu sene Kadıköy'e de uğruyor. Festivalin son gününde KargART'ta gerçekleşecek film maratonunda, festival programından küçük bir seçki gece boyunca gösterilecek. Asya kıtasına duyurulur!
Gösterilecek filmler:
19.30: Hem Gay Hem de Müslümanım (I am Gay and Muslim)
20.50: Ich Liebe Dich
22.25: Hani Meral
23.55: Kuzey Ege Hikayeleri (kısa filmler)
PANEL:
Roboski, Bir Yıl Sonra |
12 Aralık 2012 Çarşamba, 16:00
Tütün Deposu
Katılanlar:
Cengiz Alğan (Irkçılığa ve Milliyetçilğe DurDe Girişimi/Sosyal Değişim Derneği)
Garo Paylan (Hrant'ın Arkadaşları grubundan)
Cüneyt Sarıyaşar (Mazlumder İstanbul şube başkanı/Roboski Platformu)
Raşit Ant (Roboski katliamında yakınlarını kaybedenlerden)
Bahar Encü (Roboski katliamında yakınlarını kaybedenlerden)
28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 34 kişi, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı jetler tarafından bombalanarak öldürüldü. Türk basını, “devlet ne diyecek” diye on küsur saat bekledikten sonra katliamı duyururken, 21 Ocak 2012’de, katliamdan 25 gün sonra, Başbakan Erdoğan, “Ne Uludere’deki 34 vatandaşımızın, ne de Hrant Dink’in davası, hiç kimsenin endişesi olmasın, geçmişte olduğu gibi, Ankara’nın derin dehlizlerinde kaybolmaz, kaybolamaz” dedi. Dink cinayetinin üzerinden yaklaşık 6 yıl, Roboski katliamının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Cinayeti soruşturmuş gibi yapan mahkeme, sorumluları “bulamadı”, ortada olanlarına dokunmadı; katliamdan sonra devlet, olayı soruşturup sorumluları yargılamadı, olay hakkında tatmin edici bir açıklama yapamadı. Takip edilecek bir mahkeme sefahatı, henüz ufukta görünmüyor...
FORUM TİYATRO:
“Kürtaj Haktır, Tartışmıyoruz!”
|
12 Aralık 2012 Çarşamba, 15:00-17:00
SALT Galata
(Etkinliğe katılım davetlilerle sınırlıdır)
Egitmenler: Nihal Kuyumcu, Tijen Savaşkan
Oyuncular: Emel Çelebi, Gamze Karadağ, Neslihan İpek, Seda Bülbül, Tuğce Eda Sarıgül, Yağmur Demir
“Doğurmama hakkı” kadınların elinden alınmak isteniyor… 2012 Mayıs ayında başbakan yaptığı bir açıklamayla kürtaja yasak getirmeyi planladıklarını açıkladı. Feminist grupların mücadelesi sonunda kürtaj şimdilik yasaklanamadı, ancak pek çok kısıtlama getirildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre her yıl on binlerce kadın sağlıksız koşullarda yapılan kürtaj sonucu hayatını kaybediyor. Getirilmek istenen yasa, kadınların bu en doğal hakkını ellerinden alırken, kadınların bedenleri, cinsellikleri, doğurganlıkları üzerindeki erkek denetimini güçlendiriyor ve ‘kaçak’ kürtajlara yol açması nedeniyle binlerce kadının hayatıyla oynuyor. “Kürtaj Haktır, Tartışmıyoruz!’ adlı forum tiyatroda, hedef kitlede konuyla ilgili farkındalık yaratılıp, dayatılmak istenen bu soruna hep birlikte çözüm aranacak.
‘Kürtaj Haktır, Karar Kadınların Platformu’nun katkılarıyla…
Cezaevlerinde Film Şenliği |
15-16 Aralık 2012
Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi
29-30 Aralık 2012
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali demir parmaklıların arkasına taşıyor! Festival programında yer alan filmlerden oluşan bir seçki, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CISST) işbirliğiyle iki gün boyunca Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde gösterilecek, bazı filmlerin yönetmenleri gösterimlerde hazır bulunarak çocuk ve gençlerin sorularını yanıtlayacak. Ardından 29-30 Aralık'ta Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde kalan kadınlar ve kız çocuklarına dönük film gösterimleri ve yaratıcı drama çalışması gerçekleştirilecek.