Sunum ve Stand:
KADIN KADINA MÜLTECİ MUTFAĞI

10 Aralık 2016 Cumartesi 14:00
Cezayir Salonu

Suriye’den başlayıp dünyanın çeşitli yerlerine uzanan yolculuğumuzda, Okmeydanı’nda buluşmuş 15 kadın olarak uzun süredir dayanışmayı örüyoruz. Ev ev, sokak sokak birbirimizin hikâyesini dinliyor, sorunlarımızda ortaklaşıp çözümler üretiyoruz. Komşuluğumuzdan gelen bu ilişkileri, hayatımızı kazanma iradesine dönüştürme fikrini, kadın kadına mülteci mutfağıyla yaşama geçirdik. "Beğeninize sunulan bu kavanozda savaşa, sürgüne, sınırlara karşı kadın dayanışmasının, biraradalığın ve umudun erik/üzüm/elma reçeli vardır," şiarıyla yola çıktık. Bu mutfağın ışık tuttuğu umut, sizin desteğinizle sürdürülebilir hale gelecek. Çocuklarımız çalışmasın okuyabilsinler diye dayanışmaya, hepimizin olduğu kadar bizim de ihtiyacımız var. Ayakta kalma mücadelemize Suriyeli kadınlar olarak dahil olduk ve bu kararlılıkla özgürlüğümüzü de elde edeceğiz.

İletişim: kadinkadinamultecimutfagi@gmail.com


Forum:
GÜNDEMİMİZ ÇOCUK!

17 Aralık 2016 Cumartesi 14:00 (YENİ TARİH!)
SALT Galata

2013 yılında Türkiye'de en az 633 çocuk önlenebilir nedenlerden dolayı yaşamını kaybetti. 2014 yılında bu sayı 627 olurken, 2015 yılında bu sayı 875'e çıktı...
Bu rakamlar, Kasım ayında yayınlanan KHK sebebi ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği'nin her sene çıkarttığı "Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu"ndan alınan rakamlar. Her bir rakamın ardında ise iş cinayetlerinden fiziksel güvenlik ihmallerine uzanan onlarca gerekçe ile sonlanan bir çocuğun hayatı var. Bugün çocuk haklarını savunmanın bile "tehlikeli" değerlendirildiği kamusal alanlarda “tekrar çocuk hakları için neler söyleyebiliriz, çocuklar için daha güzel bir dünyayı yeniden ve hep birlikte hayal edebilir miyiz?” sorularına cevaplar aramak için "Gündem Çocuk" diyenlerle gündemimizi çocuk yaptık.


Sunum:
CİSST/TCPS: Kadın ve Yabancı Mahpusların Sorun ve İhtiyaçları

12 Aralık 2016 Pazartesi 19:00
Cezayir Salonu

10 yılı aşkın süredir mahpuslarla ilgili çalışmalar yürüten CİSST / TCPS (Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi) son yıllarda özel ihtiyacı olan mahpuslara yoğunlaşmıştır. Tek tip mahpus grubu için yapılmış olan hapishanelerde özel ihtiyaçlar görünür değildir. Özel ihtiyacı olan mahpuslara dair çalışmalarda yoğunlaşılan gruplardan biri kadınlar diğeri de yabancılardır. Önümüzdeki süreçte kadın ve yabancı mahpusların sorun ve ihtiyaçlarına ilişkin kampanya gerçekleştirme hedefi söz konusudur. Bu kapsamda söz konusu mahpusların durumu ve ihtiyaçlarına değinilerek kampanyanın gereklilikleri üzerine bir tartışma zemini sunulacak, dernek çalışmalarına ve kampanyalarına dair söyleşi gerçekleştirilecektir.


Sunum:
SİYAH BANT ve Sanatsal İfade Özgürlüğüne Yönelik Kısıtlamalarla Mücadele

13 Aralık 2016 Salı 19:30
Cezayir Salonu

Siyah Bant, Türkiye’de sanatta sansürün aktörlerini ve yöntemlerini araştırmak, internet sitesi ve yayın aracılığıyla belgelemek ve sanatsal ifade özgürlüğü hakkını savunmak amacıyla 2011 yılında bir grup kültür sanat emekçisi tarafından kuruldu. Siyah Bant olarak sansürü, sanat eserlerinin üretimini ve dolaşımını engelleyen yahut kısıtlayan süreçleri de kapsayan şemsiye bir kavram olarak kullanıyoruz. Sansürün hangi mekanizmalarla işlediği ve buna karşı ne şekilde mücadele edilebileceği üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar çeşitli araştırmalar, raporlar ve bir kılavuz yayımladık ve sansür vakaları karşısında sanatçılarla dayanışarak seslerinin duyurulması için çalıştık. Bu sunumda hem genel olarak Siyah Bant'ı hem de "Türkiye’deki Film Festivalleri ve Sanatta İfade Özgürlüğü" raporunu merkeze alarak sinema alanında yaptıklarımızı anlatacağım. -Asena Günal


Sunum:
SOSYAL HAKLAR DERNEĞİ: Soma, Şirvan, Aladağ

14 Aralık 2016 Çarşamba 19:00
Cezayir Salonu

Sosyal Haklar Derneği; başta eğitim, kent ve barınma olmak üzere sosyal haklar alanında çalışmalar yapmaktadır. Sosyal cinayetler arasında önemli bir yer tutan iş cinayetleri konusunda hem farkındalık yaratmaya çalışmakta hem de mağdurlara hukuki destek vermektedir. 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan, Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamı sonrasında, Soma’da SHD temsilciliği açılmıştır ve halen faaliyetlerine devam etmektedir. Soma katliamının sorumlularının bir bölümünün yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya aileler ile birlikte takip edilmektedir.

17 Kasım 2016 tarihinde Siirt Şirvan’daki bakır madeninde yaşanan iş cinayetinin hemen sonrasında 19-20 Kasım 2016 SHD heyeti Şirvan’a gitmiş ve ilk gözlemlerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Eğitim alanında son dönemde ‘projenizdeğiliz!’ çalışmasına destek vermekteyiz. 29 Kasım 2016 tarihinde Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda çıkan yangın sonucunda devlet gözetiminde olması gereken çocuklarımızın yine ihmaller ve denetimsizlik sonucu ölmeleri üzerine, aynı gece SHD Heyeti olay yerine gitmiştir.

Bu sunumda SHD, Dernek Genel Başkanı Melda Onur, Genel Sekreter Av. Can Atalay, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Evren İşler’in katılımıyla Soma, Şirvan ve Aladağ vakaları üzerine bilgi ve izlenimlerini paylaşacaktır.


Atölye:
HİHFF ÇOCUK ATÖLYELERİ

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali gönüllüleri tarafından çocuklarla gerçekleştirilen sanat atölyeleri sürüyor. 10-14 Aralık’ta gerçekleşecek 8. festival dolayısıyla İstanbul’da Suriyeli ve Filistinli mülteci çocuklarla bir stop motion atölyesi ve Ocak ayında da Çanakkale’de yine çocuklarla bir belgesel atölyesi gerçekleştirilecek. Atölyeleri takip etmek ve hatta atölyelere katılmak ya da destek olmak isteyenler şu linklerden bilgi alabilirler: web / facebook

Hangi İnsan Hakları? Çocuk Atölyeleri: Çizgi Film
Tarih: 10 Aralık 2016, İstanbul / Yer: Ad.dar
Eğitmenler: Zeynep Cin, Elif Ergezen, Rebal Magrbhi
Bu atölyede çocuklar, çeşitli filmler izleyecek ve çizgi film yapımına dair fikir sahibi olacaklar ve uygulama amacıyla beraber bir çizgi film çekecekler.


Hangi İnsan Hakları? Çocuk Atölyeleri: Belgesel
Tarih: Ocak 2017, Çanakkale
Eğitmenler: Çağlar Çakar, Elif Ergezen
Atölye kapsamında filmler izlenecek ve çocuklar bir belgesel film çekecekler.